STRAATTAAL

Denk je bij straattaal direct aan de taal die mensen op straat spreken? Dit is niet helemaal juist! Straattaal is een nieuwe taal van de jongeren. 

Straattaal is zeer verschillend van ons algemeen Nederlands. Het is een mengeling van meerdere talen die vooral door jongeren gesproken wordt. Jongeren gebruiken straattaal om zich te onderscheiden van elkaar en anderen. Het is voor hun ook een manier om hun eigen sociale identiteit te ontdekken1. Tegenwoordig kijken volwassenen soms niet begrijpend of negatief wanneer ze tieners onder elkaar horen praten.
De naam straattaal  is bedacht door René Appel in de jaren negentig. Deze naam werd al heel snel overgenomen door de media en ook door de jongeren zelf. Dit betekent niet dat de jongeren pas vanaf dan straattaal spraken, hier was alleen nog geen naam voor.

In Vlaanderen is bijvoorbeeld de Antwerpse straattaal. Het is een combinatie van verschillende talen; het Antwerps dialect, Marokkaans, Berbers (deze taal wordt gesproken in landen in Noord-Afrika), Frans en het Amerikaans Engels 2. Enkele voorbeelden van woorden die in onze straattaal worden gebruikt zijn bijvoorbeeld:"patas", dit betekent schoenen en "chick" is een ander woord voor "meisje". En wanneer mijn broer tegen zijn vriend zegt dat ze "ziek goed gespeeld hebben" dan is iedereen in perfecte gezondheid en zijn ze heel tevreden over hun wedstrijd.
Straattaal is iets van alle tijden en is een mengelmoes van woorden uit verschillende talen. De tieners van vandaag zullen ook raar opkijken wanneer ze later hun eigen kinderen horen praten, want straattaal evolueert immers constant.

 Kimo. (2017). Wat is nu precies straattaal? [26/11/2017:https://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/91019-wat-is-nu-precies-straattaal.html]

2(19/11/2017 00:01). Straattaal.[26/11/2017:https://nl.wikipedia.org/wiki/Straattaal#cite_ref-1]














Reacties

Populaire posts van deze blog

Dialecten? Ook in gebarentaal?

Voetbal is een feest, ook voor taalfanaten