Dialecten? Ook in gebarentaal?


Dacht je dat er alleen dialecten waren in de gesproken taal? Dan heb je het helemaal mis!

Zoals in de gesproken taal zijn er in gebarentaal ook zeer veel dialecten, zelfs meer. In de gebarentaal zijn de verschillen tussen de dialecten ook veel groter dan in de gesproken taal. Zo is het verschil tussen het dialect in gebarentaal van België en Nederland even groot als het verschil tussen het Spaans en het Nederlands in gesproken taal.  
In gesproken taal ligt het verschil tussen dialecten in enkele woorden en vooral in de uitspraak. Bij gebarentaal wordt een woord in het ene dialect helemaal anders uitgebeeld dan in een ander dialect. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe men het woord water uitbeeld in 3 dialecten van gebarentaal. Deze verschillen zijn zeer groot, in gesproken taal is water in deze 3 “dialecten” hetzelfde, al klinkt het misschien wel anders.

Gebarentaal is niet universeel, dat kunnen we hieruit wel afleiden. Nochtans kunnen doven zich hier wel zeer gemakkelijk aan aanpassen omdat ze zich al heel hun leven hebben moeten aanpassen. Er zijn bijvoorbeeld veel doven die moeten communiceren met mensen die wel kunnen horen.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Voetbal is een feest, ook voor taalfanaten

STRAATTAAL